Как функционира услугата “Определяне на местоположение”?

Услугата “Местоположение” позволява да се определи къде се намира детето. Това е осъществимо с помощта на информация от мобилната мрежа. Bipper намира най-близката мобилна базова станция, от която детето получава сигнала и изчислява позицията с помощта на алгоритъм.

Вие установявате местоположението на детето, натискайки бутона “Локализирай” в портала myBipper. Ще видите местоположението на детето в рамките на 15-20 секунди.

С каква точност се определя местоположението?

Има два вида определяне на местоположението, които имат различна степен на точност:

Услуги базирани на местоположението - LBS (триангулация)
Позициониране чрез мобилната мрежа – то се извършва на базата на силата на сигнала, получен от най-близката базова станция. Точното локализиране ще зависи от мобилната мрежа, в която се намира телефонът. В големите населени места отклонението е между 50-200 метра; в малките населени места отклонението може да достигне от 500 метра до 2 километра.

GPS
Глобална позиционираща система (GPS) – използва сателит за определяне местоположението на устройство. Полученият резултат е доста точен с разминаване от около един метър. GPS позиционирането изисква телефона да има вграден GPS и да поддържа данни.

Bipper използва LBS технология за определяне на местоположението, тъй като повечето хора нямат телефони, които да поддържат GPS. Телефонът трябва да бъде включен и има достъп до GSM мрежата, за да може да се локализира.

Каква е стойността на услугата?

Заявките за локализиране ще бъдат изпълнени безплатно.

Мога ли да определя местоположението от моя телефон?

Към настоящия момент не е възможно да се определи местоположението на детето от Вашия телефон. Ние обаче работим върху такова решение, което ще бъде представено скоро.

Можете да използвате мобилната интернет връзка на Вашия телефон, ако той поддържа web изглед на заредените страници, за да имате достъп до my.bipper.bg

За повече информация проверявайте bipper.bg и myBipper

Услугата функционира ли в чужбина?

Да, услугата работи по еднакъв начин както в чужбина, така и в България, но имайте предвид следното:

1) Качеството на определяне на местоположението варира между различните страни. Можете да изпробвате качеството на услугата, докато пътувате.

2) Заявката за локализиране в чужбина ще се тарифира в зависимост от цената за изпращане на SMS в чужбина.

Мога ли да определям местоположението на детето неограничен брой пъти?

Можете да използвате тази опция неограничен брой пъти на ден и за месеца.

В секцията “Местоположение” можете да проверите историята на локализациите на Вашето дете, които сте направили.

Кой може да определи местоположението на детето?

Само администраторът и вторият администратор могат да определят местоположението на детето.

Какво представлява Планираната локализация?

Това е допълнителна опция към функционалността за определяне на местоположението във VIVA Bipper, чрез която родителят има възможност да зададе предварително час и ден, в които иска да получава информация къде точно се намира детето му в момента.

Как работи Планираната локализация?

Чрез опцията Планирана локализация, Вие сами определяте (планирате) кога детето ви да бъде локализирано. Когато настъпи времето, което сте указали, VIVA Bipper системата автоматично ще определи местоположението на детето. Дори и да не се намирате пред компютър, ще получите SMS с линк към карта от Google Maps, на която е отбелязано в коя точка на града или квартала е Вашето дете в момента.

Как задавате Планирана локализация?

В сайта my.bipper.bg от менюто Местоположение и подменюто Планове създавате и редактирате седмичния график за локализация. Можете да избирате дни и време от седмицата (по часове и минути), в които системата автоматично да извършва локализация.

Какви данни получавате?

По-желание резултатът от локализацията може да бъде Ви изпратен като SMS, който съдържа линк към карта от системата на Google Maps. Можете да укажете в системата, дали да получавате SMS известия за всяко локализиране, или да забраните тази функционалност. SMS-ите с линк към моментното местоположение на детето се изпращат само до номера от мобилната мрежа на VIVACOM. От менюто Местоположение и подменюто История можете да достъпите всички получени до момента резултати от автоматичната локализация.

Линкът, изпратен в SMS, не е активен или не работи.

Линкът, изпратен в SMS, e активен и работи на повечето мобилни телефони. Възможно е, все пак, той да не е активен или да не работи на някои по-стари модели устройства с ограничении възможности за достъп до мобилен интернет, които го разпознават само като текст.